maanantai 1. syyskuuta 2014

Aarre sateenkaaren päässä

     Kultakesän kääntyessä lopuilleen voi jo muistella kesän suurinta tapahtumaa, kenties koko Lapin puhutuinta, Petronellan paluuta. Homma sai alkunsa viime talvena kun Kalifornialainen seikkailija Jenny O'Connell otti yhteyttä. Hän oli tavannut tuttavansa Solangen äidin, Petronella van der Moerin, joka oli kertonut kävelleensä Lappiin. Ei aikaakaan kun Jenny päätti toteuttaa saman matkan. Kun rahoituskin järjestyi nykytyylin mukaisesti internetin kautta, näytti kaikki selvältä.
     Sydäntalvella yhteydenpito kuitenkin yllättäen katkesi pariksi kuukaudeksi. Syyksi paljastui että Petronella oli kuollut, nyt oikea Petronella ja ihan oikeasti kuollut. Viime tahtonaan hän oli ilmoittanut että osa hänen maallisista jäännöksistään tuhkan muodossa oli määrä ripotella Lapin kultamaille.
     Suomessa tarina sai valtavasti julkisuutta. Ennalta vuodetun määräajan, heinäkuun lopun lähestyessä sain Lemmenjoelle päivittäin puheluita eri toimittajilta. Joku kysyi yksityiskohtia muistotilaisuuden järjestelyistä ja toinen pyysi suoraan kuvausryhmälleen pääsyä mukaan "Lemmenjoen hautausmaalle" kuten eräs toimittaja virheellisesti suunnitelmaa luonnehti.
     Solange oli varsin varautunut kaikkiin lehtimiehiin, äitinsä tavoin. Niinpä päätimme kokeilla somen voimaa vuotamalla Facebookin kautta ulos tiedon että tytär Solange ei tulekaan Suomeen. Vaikutus uutisniukkana heinäkuun loppuviikkona oli valtaisa. Tieto julkaistiin kaikissa Lapin medioissa ja myös etelän valtalehdissä. Tuloksena olikin se että Lapin radio tiedotti Petronellan paluun siirtyvän, samaan aikaan kun olimme jo noutamassa Solangea Ivalon lentokentältä. Näin saimme rauhassa käydä Lemmenjoella, Morgamin kämpällä, jonka lähimaastoon Solange ripotteli äitinsä tuhkat tunturien tuuleen. Iltatilaisuutemme Inarin pyrkyrien palstalla oli pienimuotoinen, intiimi ja tunteellinen.



     Seuraavaksi päiväksi järjestämämme LKL:n 65-vuotisjuhla onnistui yli odotusten. Edunvalvontapäällikkömme Antti Peronius kertasi kullankaivajien tilanteen, missä ollaan ja miten siihen on tultu. Vastauspuheenvuoro tuli tällä kertaa pääkallopaikalta Arkadianmäeltä kansanedustaja Heikki Autton toimesta. Paljon on Heikki tehnyt kaivajien eteen ja vielä lupaili jatkossakin meidän asiaa siellä edistää, hyvä niin.
     Välinumerona Jenny esitti tuoreen Lemmenjoella tekemänsä laulun "Return", joka yhdistää hienolla tavalla Petronellan tarinan, Jennyn seikkailun sekä meidän kullankaivajien sielunmaiseman. Laulun lopussa piirtyy kullankaivajien uusi sanoma: "Vielä tästä me noustaan!". Varsinainen uutispommi tuli sitten seuraavana kun esittelin kunniavieraamme Solange Vandermoerin. Sattumoisiin hän sattui istumaan ainoan paikalla olleen toimittajan, Lapin Kansan nuoren naisjournalistin vieressä. Poikkeuksellisesti hän päättikin antaa tälle uransa alussa olevalle nuorelle naiselle (vrt. äitinsä tilanne Suomessa ollessaan) haastattelun. Lauantain Lapin Kansa hehkuttikin Solangea ja Petronellan paluuta rakastamiensa kultamiesten ja -naisten joukkoon usean sivun artikkelilla.
    Illan kääntyessä lopuilleen piirtyi sateenkaaren pää juuri tuohon juhlahuoneistoon, Tankavaaran Nugget-ravintolaan. Siellä se todellinen Lapin kulta-aarre on: 150 kullankaivajaa juhlimassa kunniavieraineen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti